ÁL ELLENŐRŐK
2023. március 26. írta: Nesztor HACCP

ÁL ELLENŐRŐK

hires-emberek-tortenelmi-alarc-szet-8-db_50448698_1200x630_1.jpg

 

Sziasztok!

Tavasz van!

Kibújik a medve a barlangból, és a csalók is kimerészkednek….

Már a harmadik éve, hogy ilyenkor felbukkannak az álellenőrök!

Azért írom ezt a bejegyzést, mert az idén is volt egy ilyen alkalom.

Nem tudom mi a céljuk – vagyis tudom – gondolom nincs elég ügyfelük és nem akarnak hirdetésekre költeni ezért sorban járják a kereskedelmi- vendéglátó egységeket.  Nagyon határozott fellépéssel jelennek meg csak annyit mondanak, hogy élelmiszer-higiéniai ellenőrzés. 

A jóhiszemű munkavállaló megijed és nem is mer nagyon kérdezni semmit, csak beengedi.  Itt fontos megjegyezni, hogy az ott dolgozókon, a hivatalos szerveken és a saját HACCP-s szakemberen kívül senki nem léphet be az egység vendégek elől elzárt részeire. (konyha, raktár stb.)

Fontos, az igazi ellenőr nem kér és nem fogadhat el pénzt, és nem irat alá szerződést, hogy x forintért rendbe tesz mindent.

Van már rendőrségi ügy is ilyenekből, de sajnos még nem tudták elkapni őket…

Az élelmiszer-higiéniai ellenőrzések fontos részei az élelmiszerbiztonsági ellenőrzéseknek, amelyekre az élelmiszer-előállítóknak és -forgalmazóknak rendszeresen fel kell készülniük, ebben nyújtok segítséget például én is. Az ellenőröknek a jogszabályoknak megfelelően kell eljárniuk.

Az élelmiszer-higiéniai ellenőröknek hivatalos igazolvánnyal kell rendelkezniük, amelyet az ellenőrzés elején bemutatnak. Az igazolvány tartalmazza az ellenőrző szervezet nevét, a hatósági engedély számát és az érvényességi időt.

Az ellenőrző szervek jogosultak ellenőrizni az élelmiszer-előállító, -forgalmazó és -szolgáltató egységeket, ahol élelmiszert állítanak elő, tárolnak, csomagolnak vagy értékesítenek.

Sajnos azonban vannak olyan személyek is, akik hamis ellenőrként lépnek fel, és hasznot próbálnak húzni az általuk kiszemelt áldozatokból. Ezek az emberek igazolvány nélkül, megjelennek az élelmiszer-előállító, -forgalmazó és -szolgáltató egységeknél.

Ezek a hamis élelmiszer-higiéniai ellenőrök azokra az emberekre számítanak, akik nem rendelkeznek megfelelő ismeretekkel az ellenőrzésekről, és gyakran megijednek az ellenőrzés hírére.

Ha valaki találkozik ilyen magát hatóságnak mondó emberrel, és ha bármilyen kétsége merül fel vele szemben, mindenképpen kérdezzen rá, és ellenőrizze a személyazonosságot.

MINDEN ESETBEN HA NEM MUTAT IGAZOLVÁNYT, AKKOR KÉRDEZZÜK VISSZA:

ELNÉZÉST MELYIK HATÓSÁGTÓL ÉRKEZETT?  FONTOS A HATÓSÁG SZÓ!

Vigyázzunk és ne engedjünk azoknak, akik visszaélnek a helyzetünkkel, és kihasználják az munkavállaló félelmét.

Nesztor

A bejegyzés trackback címe:

https://tisztavilla.blog.hu/api/trackback/id/tr7918063932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása